Postojnagrottan

Postojnagrottan i sydvästra Slovenien har varit ett populärt resmål i nästan 200 år. Det är mer än 21 kilometer av grottor, tunnlar och öppningar, med underbart vackra droppstensformationer och intressant djurliv. Grottorna är så kallad karstbildning, de uppstår när vattnet vittrar sönder berget. Cirka 5 kilometer är öppet för besökare, en stor del av grottkomplexet ligger under vatten.

Till att börja med åker man tåg genom tunnlarna och grottorna, en unik del av besöket. Efter ett par kilometer går man av tåget och fortsätter till fots. Överallt finns det vackra stalagtiter och stalagmiter, men den allra mest kända är Brillianten. Inne i grottan finns det också en stor konserthall där man kan ha 10 000 personer i publiken. Det finns också en restaurang och ett postkontor inne i grottorna, detta är verkligen en mycket speciell plats.

Inne i grottorna kan man se den lilla olmen, ett litet djur hör till grodfamiljen. Hela grottkomplexet är ett mycket känsligt ekosystem så man får inte röra något eller ta bilder av djuren. Att fotografera med blixt är också absolut förbjudet. Man gör vad man kan för att bevara denna del av landets naturarv. Det finns även andra grottor man bör passa på att besöka i närheten, i Pivka och Črna jama.

Inte så långt från Postojnagrottorna ligger Predjama slottet. Det är bara cirka 10 km mellan de två platserna och man kan lätt hinna med båda två på en dag. Under sommarmånaderna finns det en buss som går mellan platserna, om man köper biljett till båda attraktionerna så kostar det ingenting. Detta slott ligger uppe på en klippa som är runt 120 meter hög, i en grottöppning, och det har funnits här i över 700 år. Även om olika personligheter har bott i slottet så är den mest känd utan tvivel riddar Erazem som levde på 1400-talet. Det finns en rad olika legender om honom i området- han beskrivs ibland som en hjälte och ibland som en rövare.

Idag är Predjama slottet ett museum, och man kan verkligen se hur de levde för så länge sedan. Rummen är fulla av möbler och konst, bland annat finns det en Pieta’ från 1420. Man kan också se olika sorters vapen. Om man är riktigt modig kan man gå genom den hemliga tunneln som Erazem gjorde i ordning för att överleva en belägring. Naturen runt omkring slottet är helt fantastisk, långt nere under klippan kan man se floden Lokva. Oavsett årstid så är det här en mycket vacker plats.

Incoming search terms:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *