Ljubljana

Huvudstaden i Slovenien heter Ljubljana och är också landets största stad med sina nästan 300 000 invånare. Det är en liten vacker stad men har ändå en hel del att erbjuda sina besökare. Här kan man lära känna landets kultur, historia, och natur, samtidigt som det är en modern stad med nöjen och aktiviteter. Staden ligger mycket vackert till på båda sidor om floden Ljubljanica, och det finns ett antal trevliga broar som går över floden.

På en liten kulle precis bredvid staden ligger det gamla slottet. Härifrån har man en fantastisk utsikt över hela Ljubljana med omnejd. Slottet byggdes på 1400-talet men man fortsatte att bygga till under flera hundra år. Idag har det renoverats och man kan ta olika guidade turer för att se dess intressanta historia. Man håller också olika konstutställningar i slottet, och det finns servering.

Slovenien är inte stort, så man kan lätt ta sig runt till olika sevärdheter från Ljubljana. Men även i själva staden ska man passa på att gå till centrum. Marknadsplatsen är ett måste med sina speciella byggnader, ett minne av Plecnik, arkitekten som har inspirerat stora delar av stadsbilden. Här kan man köpa det mesta, men många turister passar speciellt på att handla olika delikatesser. Ostar, pastejer, skinka och bröd- det finns mycket gott att välja på.

I närheten ligger katedralen St Nicholas, en annan intressant plats man inte ska missa. Denna katedral i barockstil byggdes i början av 1700-talet, men redan tidigare har det funnits kyrkor här. När man tröttnat på sightseeing kan man ta sig till Tivoli-parken som är hela fem kvadratkilometer stor. Den har funnits sedan den tidiga delen av 1800-talet, även om den gjordes om av Plecnik. Det är ett mycket trevligt ställe för en promenad, med sina blomsterbäddar, fontäner och museer. Men även en plats för att slappna av och njuta av naturen, det finns bänkar och lekplatser överallt.

Ljubljana satsar mycket på kultur, bland annat har man en av världens äldsta filharmonorkestrar. Man anordnar flera olika evenamang varje år inom olika områden, som konts, musik och teater. För lite mer lättsamma aktiviteter kan man ta sig till BTC City, ett nöjes- och shopping område lite utanför stadens centrum. Här kan man bland annat besöka Atlantis, ett äventyrsbad med bassänger, bastu, solarium och massage. Ljubljana har mycket att erbjuda trots att det inte är så stort. Man kan tillbringa en trevlig semester här, vare sig man förblir i staden eller tar sig till andra delar av landet också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *