Bled

Mitt i Slovenien ligger sjön Bled, och vid dess strand finner man staden med samma namn. Det är en mycket populär liten stad med bara drygt 8 000 invånare, men den är känd över hela landet och även många internationella turister kommer hit varje år. Omgivningarna är helt fantastiska med den stora glaciära sjön och de höga bergen runt omkring. Förutom natur är Bled fullt med historia och arkitektur, denna stad har funnits i över 1 000 år.

Runt om Bled finns det varmvattenkällor, som var en anledning till att folk drogs till Bled redan på 1800-talet. Idag leder man detta varma vatten in till simbassänger på tre olika hotell i staden. Samtidigt så bidrar de till att sjön håller en mycket behaglig temperatur, på sommaren kan det nå upp till 23 grader. På vintern kan det dock bli så kallt att vattnet på sjön fryser till, Bled är en stad full av kontraster.

Man kan åka skidor i närliggande backar, vandra på en av de många leder som finns, spela golf eller rida. Många njuter också av både fiske och jakt. Utbudet med aktiviteter är mycket stort, och vid slutet av en aktiv dag tycker många om att slappna av i det varma vattnet. Bled är det perfekta stället för en kombination av aktivitet och relax, vilket många ser till att utnyttja.

Mitt i sjön ligger en liten ö med en kyrka i gotisk stil, som ligger på samma plats där det tidigare fanns ett tempel åt kärleken och fruktbarhetens gudinna, Ziva. Om man vill att ens önskningar ska gå i uppfyllelse ska man ringa i kyrkklockan. Man ska heller inte missa att gå de 99 trappstegen upp till kyrkan. Det är lätt att ta sig till ön med en av de typiska små båtarna som finns, de så kallade pletna.

Högt uppe på en klippa i närheten av staden ligger den gamla fästningen. Från denna position har man en fantastisk utsikt över både staden och sjön. Inne i fästningen har man gjort en utställning om Bleds historia, med fokus på fästningen och dess utveckling. På sommaren har man olika evenemang på slottsgården, de mest uppskattade är Medeltids evenemanget där riddare visar hur man levde på den tiden.

Bled har ett milt och skönt klimat, vilket är en av anledningarna till varför folk söker sig hit. De natursköna omgivningarna och möjligheterna till så många aktiviteter är en annan. Vare sig man kommer hit som turist eller för en konferens så kommer man att älska denna lilla stad vid den vackra sjön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *